×

Eroare

Tema pentru afișare nu este disponibilă. Vă rugăm contactați un administrator al site-ului.

Academician Marius Andruh

andruhSunt câteva orașe din țară în care Olimpiada Naționala de Chimie revine des, semn al pasiunii și performanțelor elevilor din județul respectiv pentru această știință. Iașiul este unul dintre ele. Pentru mine, este cea de a treia Olimpiada la care particip în orasul care mă fascinează din adolescență. Fiecare revenire aici este o bucurie. Dar Iașiul înseamnă mult mai mult pentru cultura și știința românească.

În cea mai veche Universitate din țară, înființată în urmă cu mai bine de 150 de ani, s-au organizat primele cursuri de Chimie și tot aici a fost susținut primul doctorat în Chimie (1905) de către Profesorul Neculai Costăchescu, membru al Academiei Române. Multe din marile personalități ale culturii românești provin din Iași. Citiți numele înscrise pe plăcile de marmură din holurile de onoare ale liceelor ieșene și veți înțelege. Iașiul nu este numai istorie, ci și un loc viu în care universitățile și institutele de cercetare continuă tradiția și participă activ la vizibilitatea științei românești în lume.

Sper ca Olimpiada din acest an să vă aducă, pe lângă satisfacțiile izvorâte din înțelegerea chimiei, și bucuria unei săptămâni petrecute într-un loc încărcat de istorie, în care înaintașii și excelenții cercetători de acum să vă fie modele. Succes!

Acad. Marius Andruh
Profesor la Universitatea din București